September 16, 2014, 01:31:17 pm
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email
News: Arturia's webmaster is glad to offer you these brand new forums ! Have fun using it and feel free to email any encountered problem at webmaster@arturia.com.

Arturia Forums



Author Topic: Problem adding encoders to Ableton Racks, knobs, etc  (Read 1158 times)

sRock

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
  • Karma: 0
Problem adding encoders to Ableton Racks, knobs, etc
« on: August 02, 2013, 12:18:31 am »
Hi, just got the MiniLab and I wanna start by thanking you guys for creating such an effective and aesthetically pleasing controller for such a good price.  You guys really did an awesome job with this!

With that being said, I've encountered a problem:  When trying to map the encoders to knobs and sliders in Ableton (version 9.0.5), it doesn't work.  While I'll assign them properly and they are receptive as far as assigning them to MIDI w/Ableton, the knob in Ableton just shakes back and forth rapidly and doesn't really go anywhere.  Same goes for when I map an encoder to a volume slider.. when I turn the corresponding knob on the MiniLab, the slider just shakes like it's confused.

Is this a known problem?  If so, is there a workaround?  And tips, help, etc would be GREATLY appreciated.

Best Regards,

Steve

****Running the most current OS on Mac btw (10.8.4 I believe?).
« Last Edit: August 29, 2013, 10:36:02 am by David@Arturia »

NestLeo

  • Apprentice
  • *
  • Posts: 3
  • Karma: 0
Re: Problem adding encoders to Ableton Racks, knobs, etc
« Reply #1 on: August 07, 2013, 01:10:09 am »
the same problem. But ableton 8 and reason5. when i map the knob it responses but when i turn it the knobs in ableton or reason just go to middle position and go sliiiiightly up and down, no matter how quick I turn. Where I went wrong? that's not what i desire at all))

Dav1d

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 561
  • Karma: 27
Re: Problem adding encoders to Ableton Racks, knobs, etc
« Reply #2 on: August 20, 2013, 11:08:26 am »
Do you still have a problem with this firmware:
==> http://www.arturia.com/downloads/support/MiniLab_firmware_Update_2.1.0.2.rar

Thanks for your comments

 :)

normanbambi@gmail.com

  • Apprentice
  • *
  • Posts: 4
  • Karma: 0
Re: Problem adding encoders to Ableton Racks, knobs, etc
« Reply #3 on: August 22, 2013, 11:36:33 am »
hey !

actually the problem for me is that the upgrade firmware procedure doesn't work...i've really followed carefully the steps, waited for more than the advised 5 seconds just in case, but when i try to load the new firmwre .bin file, a pop-up says "keyboard not detected." please try again etc.
 any idea why ?

thanks !

Dav1d

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 561
  • Karma: 27
Re: Problem adding encoders to Ableton Racks, knobs, etc
« Reply #4 on: August 26, 2013, 10:52:30 am »
normanbambi@gmail.com: Just to make sure, are you using the latest firmware:
==> http://www.arturia.com/downloads/support/MiniLab_firmware_Update_2.1.0.2.rar
With the latest Midi control center:
==> http://www.arturia.com/evolution/en/products/MiniLab/resources.html

In fact they are working together, if you flash the latest firmware with an older version of the MCC you will have this kind of issues.

Let me know
 :)


normanbambi@gmail.com

  • Apprentice
  • *
  • Posts: 4
  • Karma: 0
Re: Problem adding encoders to Ableton Racks, knobs, etc
« Reply #5 on: August 26, 2013, 01:43:20 pm »
hey,

thanks for your answer.
it still doesn't work.
I have this version of MCC:
Mac    Midi Control Center (Initial) 5 Mo 1.0.0  2013-04-26
this is the latest I can find via the link you gave me, but it's the one I had before.

Currently my keyboard firmware is 2.0.0.0 and I can't update it to MINIlab_firmware_2.1.0.1.bin or to MINIlab_firmware_2.1.0.2.bin


Dav1d

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 561
  • Karma: 27
Re: Problem adding encoders to Ableton Racks, knobs, etc
« Reply #6 on: August 26, 2013, 04:34:28 pm »
Ok I see,

could you try this with another usb cable or another computer?
Otherwise, this article talk about connections issues on Mac and PC:
==> http://www.arturia.com/evolution/smf/index.php?topic=13091.0


normanbambi@gmail.com

  • Apprentice
  • *
  • Posts: 4
  • Karma: 0
Re: Problem adding encoders to Ableton Racks, knobs, etc
« Reply #7 on: August 26, 2013, 05:28:44 pm »
okay ! it worked with another computer ;)
so: didn't work with MacBook Pro, but did work with older iMac

otherwise the firmware 2.1.0.2 solves the knob problem, with Live 9

thanks !
« Last Edit: August 29, 2013, 10:36:05 am by David@Arturia »

normanbambi@gmail.com

  • Apprentice
  • *
  • Posts: 4
  • Karma: 0
Re: Problem adding encoders to Ableton Racks, knobs, etc
« Reply #8 on: August 30, 2013, 06:02:53 pm »
update: the knob new firmware script works with live 9 but not with the latest version of live 8

 

Carbonate design by Bloc
SMF 2.0.2 | SMF © 2011, Simple Machines